26 10 2007

Gitar Akord Programı

Gitar Akort
Gitarların akort ayarı genel olarak bir telin seçilen tek bir referans noktasına göre akort edilmesi yoluyla gerçekleştirilir. Gitarın en kalın telinin (E) 5. perdesi la (A) sesi olmalıdır. 440 Hz. lik frekansa sahip bu notayı A sesi akorduna sahip diyapazon, bir tuslu çalgı veya akortlu olduguna güvendiğiniz bir başka enstrüman ile sağlayabilirsiniz. Ayrıca normal hatlı bir telefondaki "çevir sinyali" de A-440 Hz. sesine gönül rahatlığı ile akort yapılabılecek derecede yakındır. Piyasada gitarın tüm tellerinin seslerini veren akort düdükleri veya elektronik akort cihazları(tuner) da bulunmaktadır.

Simdi gitarimizi elimize alalım.En üst tel 5. perdeye işaret parmağımızla basıp sağ elimizle tuttugumuz tele bir kere dokunalım,şimdi bu aldığımız sesin üstten bir alttaki telin boş haliyle aynı olması gerek,aynı olana kadar teli gerin ya da salın(üstten 2.teli).aynı olduysa sıra diğerlerinde.

Üstten 2. tel 5.perdeye işaret parmağınızla basın,üstten 3.telin boş haliyle aynı sesi vermeli eğer farklıysa üstten 3. teli gerin yada bırakın.tamamsa diğerine geçelim.

Üstten 3.tel 5.perdeye işaret parmağınızla basın,yine bu sesin de üstten 4.telin boş haliyle aynı tınıyı vermesi gerek ,eğer farklıysa 4. teli gerin ya da salin.tamamsa devam edelim...

Üstten 4.tel 4.perdeye basın,bu sesin de üstten 5.telin boş sesiyle aynı olması gerek,değilse 5.telle uğraşın tamamsa,

En alttan bir üstteki tele (5.perde) basın,bu sesin de en alttaki telin boş sesiyle aynı olması gerekiyor,aynı değilse ne yapıyoruz?? en alttaki teli ayarlıyoruz tınılar aynı olana kadar..

Bu kulaktan akort etme oldu...Diğer yöntemse;

Akort Programlarindan Birini kullanabilirsiniz. Piyasada en çok tercih edilen APTunner(Audio Phonics Guitar Tuner)
Programı buradan indirebilirsiniz...

Akort iзin tэklayэn..

Piyasada en çok tercih edilen APTunner(Audio Phonics Guitar Tuner)  adlı programla gitarınızı Şu şekilde akort edebilirsiniz...
APTunner(Audio Phonics Guitar Tuner) Programinin kullanımı:
Programı calıştırdığınızda aşağıdaki kısımda "E A D G B E " harflerini görüyoruz.Bu harfLer

 E=mi yani en üst tel.
 A=la 5.tel
 D=re 4.tel
 G=soL 3. ince tel
 B=si 2.tel
 ve E =mi 1.en alt ince tel

Şimdi..MeseLa 3.TeL sol ' ü akort edeceğiz.Yapmanız gereken tek şey cizgi
G harfinin üstüne gelen dek teli sıkıp gevşetmek.

Yukarıdaki ibre eğer "+" ya doğru hareket ediyorsa gevşetiyoruz..
"-" ye doğru hareket ediyorsa sıkıyoruz.Cizgi "G "nin üstünde ibrede sıfır noktasına gelmişse akort olmuştur.Sonra diğer teller içinde aynı yolu izliyoruz. Tam sıfır yapmaya çalışmayın zaten büyük ihtimalle olmayacaktır. İbrenin -3 ile +3 arası olması yeterlidir.

11110
0
0